Go to Top

Harrastaminen

Mitä on parkour?

Laji jossa pyritään innovatiiviseen ja katkeamattomaan sulavaan liikkeeseen meidän jokapäiväisessä ympäristössämme. Hypitään siis kirjaimellisesti seinille. Kaupungin kaiteita ja muureja ei nähdä rajoitteina liikkeelle vaan pikemminkin mahdollisuuksina. Harjoitusratana, tai pikemminkin leikkikenttänä, toimii koko kaupunki.

Miten aloitan parkourin?

Parkourin harrastaminen on helpointa aloittaa lähtemällä kokeneempien mukaan katsomaan, mistä on kysymys. Yhdistyksen keskustelufoorumilla tai Facebookin parkour-ryhmistä voit etsiä lähelläsi asuvia harrastajia. Mikäli lähiseudulta ei löydy muita harrastajia, niin tutustu internetistä löytyviin videoihin ja tutoriaaleihin ja lähde rohkeasti ulos kokeilemaan. Tärkeintä on aloittaa varovaisesti.
Jos paikkakunnallasi järjestetään Vakiojameja, niin ne ovat oivallinen keino tutustua lajiin kokeneempien seurassa.

Mikä on Suomen Parkour -yhdistys? Kuka saa liittyä, paljonko maksaa…?

Yhdistykseen voi liittyä kuka tahansa ja liittyminen on henkilöjäsenille ilmaista. Liittymisohjeet ja tietoa yhdistyksestä tarkemmin Yhdistys-osiossa.

Onko parkourissa jotain apuvälineitä?

Yksi parkourin parhaista puolista on, että sen harrastamiseen ei tarvita mitään apuvälineitä. Hyvät kengät – jos niitä nyt apuvälineenä voi pitää – ovat toki tärkeät. Asu on vapaa, eikä pakollinen. Kengistä ja vaatteista on juttua alempana. Jotkut käyttävät käsien suojana hanskoja. Tärkeintä niissä on hyvä pito ja istuvuus. Jotkut käyttävät nykyään muodissa olevia rannesuojia suojaamaan ranteita esim. cat leapeissa.

Minkä ikäisenä voin aloittaa parkourin harrastamisen?

Parkourin harrastaminen ei katso ikää. Jokainen, joka pystyy ottamaan itsestään ja tekemisistään vastuun, voi tehdä parkouria omissa rajoissaan.

Pitääkö olla hyvässä kunnossa, että voi aloittaa parkourin?

Ei. Todella moni on aloittanut parkourin jopa ensimmäisenä liikunnallisena harrastuksena. Kunto kyllä kasvaa harrastaessa. Jos yleiskunto on huono tai sinulla ei ole muuta liikuntataustaa, liikkeiden harjoittelu voi vaatia enemmän aikaa. Tietysti hyvä yleiskunto ja vaikkapa telinevoimistelutausta antavat hyvät valmiudet parkourin harrastamiseen. Aloittaminen on helpompaa, jos uusien liikkeiden oppimiskyky on jo ennestään harjaantunut.

Mistä laji on lähtöisin, kuka sen keksi?

Parkour on lähtöisin Ranskasta, tarkemmin sanottuna Pariisin esikaupungista nimeltään Lisses. Siellä 80-luvun lopussa ja 90-luvun alussa muutama nuori poika jatkoivat kaikkien lapsien harrastamaa hyppimistä, pomppimista. He kehittivät siitä itselleen harrastuksen ja antoivat sille nimen. Parkourin alkuperäisistä kehittäjistä tunnettuja nimiä ovat nykyään mm. David Belle ja Sebastien Foucan.

Miten parkouria voi treenata ja kuinka siinä kehitytään?

Kuten missä tahansa, parkourissakin kehitytään yksinkertaisesti harrastamalla lajia eli harjoittelemalla. Uusien likkeiden opettelu vaatii luovuutta, kykyä nähdä ympäristö uudesta näkökulmasta ja monesti paljon fyysistä harjoittelua. On tärkeää pitää mielessä, että laji ei ole pelkästään yksittäisiä liikkeitä, vaan se on yhtä paljon liikkeestä liikkeiden välissä sekä kyvystä nähdä ympäristö tarvittavalla tavalla.

Missä parkouria sitten tehdään tai harjoitellaan?

Yleisin tapa harrastaa lajia on kokoontua paikallisten harrastajien kanssa nk. jameihin. Jameissa tarkoituksesna on harjoitella lajia eli pitää hauskaa. Käytännössä kokoontumisissa tutkaillaan, miten kussakin paikassa voi sen suomien mahdollisuuksien mukaan liikkua. Muistathan lämmitellä ja venytellä huolellisesti ennen varsinaista harjoittelua. Tämä on erittäin tärkeää, sillä näin ehkäiset suurimman osan mahdollisista loukkaantumisista ja kykenet parempiin suorituksiin.

Onko parkour laillista? Missä saa/ei saa parkourata?

Itse parkour on toki laillista. Parkourin harrastamisen tarkoituksena ei todellakaan ole vahingon aiheuttaminen eikä kenenkään häiritseminen. Kannattaa siis pitää terve järki mukana harrastuksessa ja tarkastaa etukäteen, saako jollakin paikalla oleskella tai kestääkö aita sille hyppäämisen. Siten välttyy parhaiten sekä mahdollisilta valittajilta että vahingonkorvausvaateilta.

Miksi ihmiset oudoksuvat ja tuijottavat kun parkouraan?

Parkour on Suomessa uusi laji, eivätkä ihmiset vielä tunne sitä ainakaan hyvin. Monet saattavat pelätä että loukkaat itsesi tai rikot paikkoja.

Voiko parkourissa loukkaantua?

Voi. Lajissa hyvin tärkeää on tietää mihin pystyt. Rajat pitää tuntea ja niitä ei saa ylittää. Aloittelijan tulee olla hyvin varovainen, sillä rajat eivät vielä ole selvillä.

Miten pituus vaikuttaa parkouriin?

Pituudessa ja lyhyydessä on parkourissa omat hyvät ja huonot puolensa. Hyvä tekniikka korvaa usein pituudesta tai lyhyydestä johtuvat haitat. Pidempi ylettää korkeammalle ja hyppää jonkin verran pidemmälle siinä missä lyhyempi mahtuu paremmin pienemmistä koloista ja raoista.

Minkälaiset vaatteet/kengät pitää olla parkouriin?

Mitään sääntöjä ei tietysti vaatetuksesta ole, mutta joitakin käytännön asioita kannattaa ottaa huomioon. Vaatteiden kannattaa olla jonkin verran tilavia ja joustavia. Tiukissa ja joustamattomissa vaatteissa vaarana on, että vaatteet rajoittavat liikeratoja. Vaatteiden kannattaa olla myös jokseenkin kestäviä, koska ne ovat enemmän tai vähemmän kontaktissa maan ja muiden pintojen kanssa. Vaatteet toimivat myös jonkinlaisina pehmusteina esim. rollissa. Kannattaa tietysti muistaa, että liikkuessa tulee usein lämmin, eli ei liikaa päälle. Kengät ovat parkourin tärkein varuste, joskaan ne eivät korvaa oikeaa tekniikkaa. Jokainen tietysti valitsee itse kenkänsä ja jopa kumisaappaissa on parkourattu, mutta joitakin hyviä ominaisuuksia kengille voi asettaa. Niitä ovat: iskunvaimennus, pito ja kestävyys.

  1. Iskunvaimennuksen on hyvä olla koko pohjassa, kun hypyistä pyritään joka tapauksessa tulemaan päkiöille alas. Iskunvaimennusta parantaa myös erilliset pohjalliset.
  2. Pito on tärkeää sekä hypyissä, että seinäjuoksuissa. Mitä pehmeämpi pohja, sitä pitävämpi se on, mutta toisaalta sen nopeammin se kuluu.
  3. Kestävyys on tärkeä ominaisuus, koska parkourissa kengät joutuvat normaalia lenkkeilyä paljon kovemmalle rasitukselle. Useimmiten kalliimpi hinta tarkoittaa parempaa kestävyyttä, mutta poikkeuksia toki on. Ajan myötä sekä kengän pito, että iskunvaimennus heikkenevät.

Voiko sateella parkourata?

Voi. Jos parkouraat sateella ole erityisen varovainen, sillä monet pinnat muuttuvat sateella liukkaiksi.

Voiko talvella parkourata?

Voi. Talvi-parkour on Suomen lahja maailmalle. Talvella parkouratessa on vain otettava huomioon sään tuomat uudet haasteet.

Mistä löydän parkour-videoita?

Lukuisat internet-sivustot, tämä mukaan lukien, tarjoavat laadukkaita videoita. Myös Youtube on täynnä parkour-videoita.

Mikä on flow?

Flow on englantia ja tarkoittaan liikkeen sulavuutta, rytmiä ja estetiikkaa, johon parkouraajat pyrkivät liikkeessään.

Mistä saan lisätietoa parkourista?

Parhaiten faktatietoa siitä, mitä parkour on saa harrastamalla lajia itse. Linkkiosiosta löydät myös paljon materiaalia.